21. октобар: Светски дан јабука

Традицију одржавања Дана јабука 21.октобра започела је 1990. године у Лондону организација Common Ground с циљем промоције њених здравствених квалитета и демонстрације многобројних сорти јабуке које се у Енглеској гаје. Јабука је представљена као симбол физичке, културне и генетске разноликости коју је неопходно очувати.

С временом су традицију обиљежавања Дана јабука и другдје у свијету прихватиле бројне школе, ресторани, организације и удружења промовишући на тај начин важност јабуке у здрављу и исхрани људи.

Јабука спада међу најкорисније намирнице за здравље организма јер је богата витаминима Ц, А, Е, Б1, Б2, Б6, бета каротеном, влакнима, калијем, калцијем, фосфором, жељезом, магнезијем и угљикохидратима. У јабуци има 85 до 90 % воде па стога успешно освежава и гаси жеђ. У комбинацији Ц витамина, минерала и осталих корисних састојака у јабуци, јача имунолошки систем организма. Врло је ефикасна у борби против вируса и бактерија, штити организам од прехладе, а такође смањује ризик за појаву карцинома дебелог цријева.,

Јабука позитивно утјече и на функционирање бубрега, јетре и жучи. Због калцијума и фосфора који садржи, јабука добро утиче на изградњу костију и зуби, помаже при спречавању каријеса чак боље него прање зуби. Будући да садржи много калијума, подстиче излучивање сувишних течности из организма па је уз остало на тај начин погодна и за мршављењу. Захваљујући каротину штити и од утицаја штетних УВ-зрака.